dietetyk mgr inż. Kamila Dulęba - Dziębowska
Moja przygoda z naukami dotyczącymi odżywiania rozpoczęła się w Techniku Gastronomicznym w Gorzowie Wielkopolskim. Następnie kontynuowałam edukację w Akademii Rolniczej w Szczecinie (obecnie Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny) na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. W okresie w którym studiowałam nie było kierunku studiów o nazwie dietetyka. Ukończyłam również studia podyplomowe ( biologia molekularna) na Uniwersytecie Jagiellońskim.
Pasję związaną z prawidłowym odżywianiem i zdrowym stylem życia rozwijałam studiując i zdobywając doświadczenie zawodowe na ETH w Zurychu (Instytut Biologii Żywienia), gdzie obok wykonywania analiz składu chemicznego żywności, niezbędnych do aktualizacji tabel wartości odżywczej, poszerzyłam swoją wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Praktyczne doświadczenie związane z odżywianiem człowieka zdrowego i chorego zdobyłam między innymi w Centrum Promocji Zdrowia w Krakowie.
Tematyką zdrowia i prawidłowego odżywiania dla zdrowia interesuję się od siedemnastu lat.
Dzięki znajomości procesów technologicznych i dodatków wykorzystywanych do produkcji żywności, potrafię dokonać odpowiedniego wyboru składników diety i dań według przepisów indywidualnie dla każdego człowieka, uwzględniając przy tym przede wszystkim wpływ na zdrowie.
Tytuł instruktor rekreacji ruchowej ze specjalnością aerobik, zdobyłam odbywając kurs zorganizowany przez AZS ZG w Warszawie. Pracowałam jako instruktor fitness w Domu Kultury w Szczecinie oraz jako instruktor fitness i dietetyk w siłowni w Gorzów Wielkopolski. Uczestniczyłam w maratonach i konwencjach fitness.
Potrafię dobrać indywidualny program ćwiczeń ruchowych dostosowany do stanu zdrowia i możliwości wysiłkowych człowieka. Program ruchowy korzystnie wpłynie na obniżenie masy ciała, np. w przypadku osób z nadwagą i otyłych lub wzmocni i zbuduje masę mięśniową u ludzi z niedowagą, poprawi kondycję fizyczną ale przede wszystkim wprowadzi w dobry nastrój.
Szeroki zakres oferowanych przeze mnie usług sprawia, że klient zdobędzie wiedzę z zakresu prawidłowych nawyków żywieniowych (odpowiednia dieta), która wprowadzona w praktykę zaowocuje dobrym stanem fizycznym i psychicznym organizmu oraz zapewni zachowanie fizjologicznej masy ciała.
Gabinet dietetyczny Naturalnie Dla Zdrowia w Gorzowie i Wągrowcu powstał w 2013 roku, gdzie pracując z klientami, uzyskuję bardzo dobre wyniki w indywidualnych dietach odchudzających, dietach u osób z niedowagą oraz w dietach w chorobach dieto zależnych, a nagrodą za indywidualne podejście do każdego pacjenta jest polepszenie stanu zdrowia osób korzystających z moich usług oraz moja satysfakcja.
Co mnie wyróżnia:
- Wiedza
- Doświadczenie
- Wykształcenie (studia w Polsce i za granicą)
- Życiowa pasja (zainteresowanie tematem prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia od 24 lat)
- Holistyczne podejście – traktowanie organizmu jako całość
- Wieloletnie zainteresowanie tematem zdrowia i prawidłowego odżywiania dla zdrowia
- Kompleksowe podejście do człowieka przejawiające się poprzez połączenie terapii dietą i prawidłowymi nawykami żywieniowymi oraz dietą i zdrowym stylem życia
- Stały rozwój poprzez pogłębianie wiedzy (literatura), szkolenia, konferencje
- Indywidualny plan żywieniowy (dieta) jest dostosowany do preferencji smakowych danej osoby, połączony jest z nauką prawidłowych nawyków żywieniowych,
- Dieta jest ustalana w zależności od pory roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych z uwzględnieniem aspektów ekonomicznych.
Niektóre z konferencji, szkoleń, warsztatów i sympozjów w których uczestniczyłam:
Kurs z zakresu towaroznawstwa zielarskiego, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Poznań/ 2013r.
- Szkolenie: „Edukator w cukrzycy”, Poznań/ 2014r.
Hashimoto – choroba ogólnoustrojowa – „leczenie przyczynowe” – „Jak Motyl”/ 2015r.
Szkolenie: „Żywienie w chorobach tarczycy”, Bydgoszcz/ 2015r.
Konferencja Naukowo – Szkoleniowa „Dysbioza – diagnostyka i leczenie za pomocą żywienia i probiotyków” Pomorski Uniwersytet Medyczny/ 2016r.
„Immunodiagnostyka nadwrażliwości pokarmowej i praktyczne zastosowanie testów diagnostycznych”, Szczecin/ 2016r.
Konferencja Naukowo- Szkoleniowa: „Autyzm i borelioza- fitoterapia i żywienie pacjentów” Pomorski Uniwersytet Medyczny/ 2017r.
Konferencja warsztatowa:” Sprawdzone schematy żywieniowe w cukrzycy ciążowej”, Poznań/ 2017r.
Konferencja warsztatowa:”Hiperinsulinemia i insulinooporność w praktyce dietetyka”, Poznań/ 2017r.
Konferencja warsztatowa: „ Zastosowanie diet ketogennych”, Poznań/ 2017r.
Choroby autoimmunizacyjne, Poznań/ 2017r.
Praktyczny przegląd alternatywnych schematów żywieniowych i ich zastosowanie w praktyce dietetyka, Poznań/ 2018r.
Szkolenie:” Niepłodność- przyczyny, diagnostyka i skuteczna dietoterapia, Poznań/ 2018r.
Konferencja Naukowo –Szkoleniowa: „ Depresja – diagnostyka, żywienie, leczenie”, Pomorski Uniwersytet Medyczny/ 2018r.
Wybiórczość pokarmowa w ujęciu sensoryczno – motorycznym, szkolenie Poznań/ 2019r.
„Interdyscyplinarne programowanie zdrowotne dzieci – wyzwanie dla dietetyka i lekarza”, Poznań/ 2019r.
VII Konferencja Naukowo – Szkoleniowa: „Nowotwory – naukowo potwierdzone terapie wspierające profilaktykę i żywienie”, Pomorski Uniwersytet Medyczny, Szczecin/ 2019r.
Prelekcje, które wygłosiłam:
- Prelekcja Wyższa Szkoła Millenium:” Najczęściej stosowane diety u dzieci z autyzmem”, seminarium naukowe/ Wągrowiec 2014r.
- Wykład szkoleniowy dla kadry pedagogicznej w województwie lubuskim.
- Wykład dla Stowarzyszenia Zdrowy Styl.
Ponadto prowadziłam i prowadzę dni zdrowego żywienia, edukację żywieniową dla uczniów w szkołach oraz warsztaty kulinarne dla dzieci w przedszkolach.